Luft-til-luft vs luft-til-vand: Hvad skal jeg vælge?

Stående varmepumpe
Luft-til-luft vs luft-til-vand: Hvad skal jeg vælge?
Henrik Andersen
-
05/09/2022
-

Er du i tvivl om, hvorvidt du skal vælge den ene eller den anden type varmepumpe? Det er der god grund til. Man kan hurtigt blive forvirret, men faktisk er svaret indlysende, når du har sat dig ind i, hvad der definerer de to typer. Bliv rustet til at træffe det rigtige valg her.

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er et forholdsvist nyt fænomen i Danmark, men alligevel er den blandt vores foretrukne varmekilder, og det er der ikke noget at sige til. En varmepumpe er et varmeanlæg, som anvender varmen i luften eller i jorden til at opvarme boligen. Selvom varmepumpen anvender el, er den langt mere miljøvenlig og billig end almindelig elvarme.

Når du anvender en varmepumpe til at opvarme boligen, bruger du kun omkring en fjerdedel af den elektricitet, som en el-radiator bruger til at opvarme din bolig. Det er derfor en fornuftig løsning at vælge en varmepumpe, hvis du vil gøre noget godt for både din økonomi, men også for miljøet. Se en oversigt over varmepumpe priser på dette link.

Du kan i princippet anvende varmepumper til at opvarme alle former for bygninger. Det gælder, uanset om varmen skal leveres til gulvvarme eller radiatorer, eller om bygningen slet ikke har noget fordelingsanlæg. I bygninger, der har et fordelingsanlæg, opvarmer varmepumpen desuden også det brugsvand, der kommer ud af hanerne.

Hvad er en luft-til-vand-varmepumpe?

En luft-til-vand-varmepumpe er et fornuftigt valg, hvis du ikke har mulighed for at grave jordslanger ned foran din bolig. Denne type varmepumpe er udstyret med en udedel, som har en blæser, der er den samme, som den, du kender fra aircondition, når du er ude at rejse. Den bruger således den varme inde- eller udeluft til at skabe mere varme.

Varmen bliver udvundet fra luften i modsætning til en jordvarmepumpe, hvor varmen bliver udvundet af jorden. Den er ikke lige så effektiv, men til gengæld kræver den ikke specielt meget plads, og den er ofte heller ikke så dyr af indkøbe og få installeret. Derfor kan det være en fordel at vælge en sådan type varmepumpe.

Hvad er en luft-til-luft-varmepumpe?

En luft-til-luft-varmepumpe udnytter den varme, som er i udeluften, på samme måde som luft-til-vand-varmepumpen. Den leverer varmen dog til bygningen via en blæser og ikke via radiatorer eller gulvvarme. Samtidig leverer den heller ikke varme til opvarmning af brugsvandet i dit hjem.

En luft-til-luft-varmepumpe kan du med fordel kombinere med et udsugningsanlæg med en varmeveksler, som også kaldes for et varmegenvindingsanlæg. Anlægget genvinder varmen i den luft, som bliver suget ud af boligen, hvorefter denne bliver overført til indblæsningsluften. Det resulterer i, at der ikke opnås et stort varmetab.

Copyright 2024 - Pilanto Aps